Maaş Dengesizliği Devam Ediyor

Geçenlerde odama bir işçi arkadaş geldi. Biraz sohbet ettik. Mevzu maaşlara gelince başında amir olan bir memurun kendisinden yüksek maaş aldığını söyledi ve yakındı.
Ben de o amirin sorumluluğunun fazla olduğunu söyleyerek bu işçi kardeşimle bir maaş hesabı yaptım. Aldığı 4 yarım 2 tam ikramiyeyi maaş hesabına dâhil ettiği zaman maaşta o amiri geçeceğini söyledim.
Ve oturduk hesaba…
Çıkan tablo sanatkâr kodu olmayan bu arkadaşın aylık geliri bir mühendis maaşı kadar.  Emekli olduğu zaman alacağı tazminat ve bağlanacak emekli maaşı mühendisten fazla oluyor.
– Efendim bizden kesinti fazla olduğu için emekli maaşımız yüksek…
– Memura da yüksek maaş versinler ve oradan yüksek kesinti yapsınlar o zaman…
Maalesef tablo bu!
İşçi kardeşlerimiz alsınlar, buna denebilecek bir şey yok, bu onların hakkı. Asıl mevzu memurlar neden bu halde?
Neden onların dertlerini dinleyen yok?
Neden teknik personel görülmüyor – görülmek istenmiyor?
Mühendis demek üretim demektir. Bir ülkede üretim varsa mühendis değer görür. Bizim ülkemizde mühendisler çok geri planlara atıldı, kamuda maiyetindeki işçilerden daha az maaş alıyorlar.
Bir inşaat mühendisi yaptığı işler ve altına imza attığı projelerden 15 yıl fenni sorumluluk taşıyor. Milyonluk projelerin altına imza atarak büyük bir sorumluluk taşıyan mühendisler neden hep görülmezden geliniyor?
Bunun izahını kim yapacak merak ediyorum.
Düzeltmek için bugüne kadar kimse bir adım atmadı.
Kamu kurumlarındaki mühendis, teknikerler başta olmak üzere amir pozisyonunda çalışanlar sorumluluğa göre maaşlarının düzenlenmesini istiyorlar.
Hükümetimiz birçok konuya el atarak çözmek isterken bu konuyu da göz ardı etmez inşallah.
Diğer bir husus vergi dilim konusu;
32.000 TL’ye kadar %15, 70.000 TL’nin 32.000 TL’si için 4.800 TL, fazlası için %20, 250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL, fazlası için %27, 880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL, fazlası için %35.
Bu kadar oynak bir zemin
Bu dilim %15’te sabitlense nasıl olur?
Emekli olunduğunda alınan maaşlar ise ayrı bir vaka. Şu an emekli olan mühendis 10 bin TL civarı maaş alıyor. Ama birlikte çalıştığı işçi ise bu rakamın çok üstünde emekli maaşı alıyor.
Çalışırken düşük maaş alan mühendis – amir-memur emekli olunca da aynı kaderi yaşıyor.
Memurların ikramiye almasının önünde engel ne?
Özellikle BASK (Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu) vergi diliminin sabitlenmesi ve ikramiye konusundaki taleplerini her zeminde anlatıyor.
Eskiden bir memur emekli olduğunda alacağı toplu para ile bir ev almayı hayal ederdi. Bunu da yapabilirdi?
Günümüzde bunu başarabilmek hayal ötesi oldu. Evlerin astronomik bir şeklide pahalanması sabit gelirli çalışanların ev almasını imkânsız hale getirdi.
TOKİ vasıtasıyla yapılmak istenen evler yaraya merhem olacak sayıda değil.
Her şeyin fiyatı inanılmaz bir şekilde artarken alım gücünü ciddi bir şekilde kaybeden sabit gelirli vatandaş bir sonraki günü bile planlayamaz hale gelmiştir.
Selam ve dua ile.

Tuncay ALTUN

Kaynak: Anayurt Gazetesi

 

Bir yanıt yazın